preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

Login

Odrastanje
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kako obuzdati tinejdžere???
Autor: Josipa Sabo, 11. 11. 2015.

Za potrebe ovoga teksta i za primjer jednog tinejdžera uzet  ćemo Marka (da vam bude lakše, Marko će nam pomoći demonstrirati)


1. Jasno izrecite svoja očekivanja!

Marko, kao i odvjetnik, traži ''rupe u zakonu'' i pokušava se izvući na sve načine. Ako kažete: ''Marko, pospremi sobu!'' On će pospremiti sobu, ali ne mora nužno biti njegova soba jer to niste naglasili. Kada razgovarate s njim morate reći točno: ''Marko, želim da danas pospremiš svoju sobu. Očisti radni stol, posloži ormar, makni to sa stolice i NEMOJ SVE STAVITI POD KREVET!''

2. Jasno izrecite granice!

Ne popuštajte! Kada mu jednom popustite on će ponoviti greške. Budite uporni. Kada kažete: ''Marko, donesi mi svoj mobitel!'' i kad vam donese ne popuštajte. Vratite mu mobitel kada ispravi grešku ili popravi ocijene. Ako popustite i ipak ne uzmete mobitel Marko ocijene neće ispraviti.

3. Jasno odredite posljedice prijestupa!

Razgovarajte s Markom i recite mu kako ćete ga kazniti. Primjer- Marko izlazi s prijateljima i rekli ste mu da dođe do 22:00 sata. Recite mu ovako: ''Marko, zakasniš li par minuta, odmah mi možeš donijeti mobitel i laptop da stavim šifru na njih. Ako ne doneseš nema izlazaka cijeli idući mjesec!''

4. Nagradite čak i male napore!

Ako je Marko oprao suđe, obrisao pod i složio svoj ormar a da mu vi to niste morali reći, nagradite ga. Odvedite ga u kino ili u McDonalds, ili mu jednostavno omogućite pola sata duže kada je vani sa prijateljima… Vratite mu mobitel ili dajte šifru od računala. Od tada će Marko češće obavljati poslove.

5. Napravite raspored poslova!

Ako Marko ima sestru Lanu koja je par godina mlađa od njega i sestru Mariju koja je starija od njega, ne očekujte od Marka da obavi sve kućanske poslove. Napišite na papir i podijelite poslove koje može obaviti Lana, koje Marko, a koje poslove može obaviti Marija… Gledajte da svatko ima podjednako poslova i da svatko izvrši svoje poslove na vrijeme.

6. Budite prisutni!

Ako Marko ima važnu utakmicu ili školsku priredbu, važno je da budete prisutni, da uklonite tremu i podržite Marka. Marko iako se pravi da mu je svejedno hoćete li biti na priredbi ili ne, on želi da ga podržite. Želi vas vidjeti u publici i čuti vaš pljesak, podršku…

7. Ne tražite ono što ne možete ispuniti!

Ako ste Marku zabranili da pije alkohol, a vi ste svake subote u drugom kafiću, Marko neće razumjeti vaše zahtjeve. Ako ste mu zabranili da puši, a vi trošite kutiju cigareta dnevno, Marko vas neće poslušati. Ispunite ono što govorite Marku. BUDITE PRIMJER!!

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju